סמבר (sambar/sambhar) הוא תבשיל ירקות נוזלי יחסית המבושל זמן די ארוך, והוא אחד היסודות של הבישול הדרום הודי. הסמבר מוגש בכל ארוחה לצד אורז, אידלי, ואדא, דוסה, מאסאלה דוסה, אוטאפאם ומעדנים דרום הודים אחרים.
למתכון זה 2 שלבים פשוטים להכנת סמבר דרום הודי מתובל ועשיר המוגש כמנה עיקרית, כרוטב לחטיף בין הארוחות (כמו דוסה ואפילו סמוסה) או כמנה נוספת לצד עוד תבשילים, בסגנון טאלי. אם תרצו ללכת עם הדבר האמיתי עד הסוף, במכולות הודיות בארץ מוכרים תערובת קמח תוצרת הודו להכנת דוסה ביתית, שהיא מעין פנקייק אוורירי מקמח אורז הנפוץ מאוד בדרום הודו לצד הסמבר (אמא שלי תמיד אומרת שלכל עדה גירסה שונה של אותו מאכל ובהקשר הזה הדוסה מזכירה לחוח תימני לא עבה) .
שימו לב:
*מומלץ להשתמש בתבלין סמבר הודי אותו ניתן להשיג במכולות הודיות בארץ (בודאות יש אותו במכולת ההודית המצוינת "פפריקה" שבשוק רמלה). אם אין לכם/ן, ניתן להחליפו בתבלין קארי איכותי
**תבלין הסמבר גורם לתבשיל לצאת במידת חריפות בינונית +
שלב 1:
מרכיבים:
3 ירקות שונים חתוכים לקוביות, לבחירה: גזר, פלפל, תפו"א, קישוא, חציל קטן, קולורבי, חצי כוס שעועית ירוקה
1 זרוע סלרי חתוך (אופציונאלי)
1 עגבנייה גדולה חתוכה לרבעים
1 כוס עדשים כתומות שטופות (חשוב להשתמש רק בכתומות כי הן מסמיכות את הרוטב)
5 כוסות מים רותחים
3 כפיות גדושות תבלין סמבר (זהירות- חריף!)
1 כפית גדושה אבקת קארי
כ- 1.5 כפיות מלח
אופן ההכנה:
למזוג את המים הרותחים לסיר ולהוסיף את כל הירקות והעדשים
לכסות, להביא לרתיחה ולהוסיף את התבלינים
לבשל למשך 30-40 דקות
- קוביות פלפל, גזר, קישוא, עגבנייה וסלרי
- להרתיח את הירקות בסיר מכוסה
- לבשל 30-40 דקות עד שהירקות רכים לחלוטין וחלקם התפרקו לתוך התבשיל
שלב 2:
מרכיבים:
2 בצלים בינוניים חתוכים לקוביות
1.5 כפיות זרעי כמון
1.5 כפיות זרעי חרדל
1 מקל קינמון קטן
1 כפית גדושה שום כתוש
2 כפות שמן
כף עלי קארי מיובשים
1/3 חבילת כוסברה טרייה קצוצה
מעט מלח
אופן ההכנה:
1. לחמם 2 כפות שמן במחבת
2. להוסיף את זרעי הכמון, החרדל, עלי הקארי והקינמון ולטגן כמה שניות
3. להוסיף את הבצל ולערבב
4. להוסיף שום ומעט מלח
5. לטגן עד שהבצל משחים ומתקרמל
6. כשתבשיל הירקות מוכן להעביר אותו לקערה, להוסיף את הבצל והתבלינים המטוגנים ואת הכוסברה הקצוצה ולערבב היטב
- הבצל והתבלינים השלמים. חשוב שהבצל יהיה מטוגן היטב ומקורמל
- הערבוב בין שני השלבים
נשמע ונראה טעים כל כך! אפשר לקבל גם את המתכון של הדוסה? אפשר להכין עם קמח אורז רגיל?
תודה דפנה
היי דפנה,
תודה 🙂
לגבי הדוסה שבתמונה: זה לחוח שקניתי בשוק התקווה, בדרום תל אביב, והוא היה ההשראה להכין את הסמבר, בגלל שהוא כל כך הזכיר לי דוסה 🙂
מוכרים במכולות הודיות בארץ תערובת יבשה להכנת דוסה (צריך רק להוסיף מים), ועל המארז יש הוראות הכנה (באנגלית).
אם את מגיעה לאזור רמלה, ממליצה לך לבדוק אם יש במכולת ההודית "פפריקה" (פעם אחרונה שבדקתי היה): 08-9232050 וגם במכולת/מסעדה הודית "מהרג'ה": 057-9442015
שיהיו ימים נעימים וטעימים,
מורן
אני מכינה את התערובת בעצמי. ממש קל. משרים ליממה כוס עדשים ו-2 כוסות אורז כל סוג בנפרד. טוחנים בבלנדר תוך הוספת מים עד שנראה כמו בלילה לפנקייק. את הלילה מאפסנים במקרר ללילה. בבוקר רואים שהבלילה גבהה ומערבבים. מוסיפים מלח, תבלינים אם רוצים. במצב הזה הבלילה מוכנה להכנת דוסות. נשמרת במקרר כשבוע ואפשר להכין כל יום. כיף. אצלי היא מחליפה את הלחם לגמרי
באיזה עדשים את משתמשת. ? חשבתי שצריך עדשים מסויימות מקולפות.
היי, אני משתמשת בעדשים כתומות מה שנקרא באנגלית SPLIT LENTIL, כך זה נראה:

איזה תבלינים את שמה בדוסה חוץ ממלח?
אני לא עושה בלילת דוסה בעצמי
כשאני בהודו אני קונה תערובת יבשה מוכנה
במסעדת מהרג'ה מוכרים מנה של מסלה דוסה מצויינת. לדעתי היא טבעונית
היי דנה, שמחה לשמוע. האם אכלת שם לאחרונה? בפעמים שאכלתי שם היה ממש מאכזב, טעמים תפלים לא-הודים-בכלל. אשמח לשמוע אם השתפר
יאמי הילדים שלי ממש אהבו את זה שמתי רק כף מהתבלין מסלה שווה שווה ובריא הוספתי כוס עדשים צהובים
היי שולי, וואוו, לא היה להם חריף?
סתם כי דיברת על זה –
כדאי לדעת שהלחוח, כמו מאכלים תימניים רבים, הוא אכן גרסה מקומית של הדוסה, העשויה או מחיטה (לחוח לבן) או מחיטת דורום (לחוח אדום). טכניקת הכנת הבלילה דומה מאוד ומבוססת על התססה (פרמנטציה). זה משום קשרי המסחר הענפים בין קהילות מסוימות בהודו לבין קהילות אחרות בתימן, ובמיוחד – אצל היהודים. ניתן גם למצוא קרובי משפחה הודים ותימנים בארץ.
טעייייים! והמטפלת הקוצ'ינית של אמא שלי היתה מרוצה ביותר!! תודה!
מדהים! איזה כיף לשמוע 😊😊