סמבר (sambar/sambhar) הוא תבשיל ירקות מעט נוזלי שבושל זמן יחסית ארוך, והוא אחד היסודות של הבישול הדרום הודי. הסמבר מוגש בכל ארוחה לצד אורז, אידלי, ואדא, דוסה, מאסאלה דוסה, אוטאפאם ומעדנים דרום הודים אחרים.
למתכון זה 2 שלבים פשוטים להכנת סמבר דרום הודי מתובל ועשיר המוגש כמנה עיקרית, כרוטב לחטיף בין הארוחות (כמו דוסה ואפילו סמוסה) או כמנה נוספת לצד עוד תבשילים, בסגנון טאלי. אם תרצו ללכת עם הדבר האמיתי עד הסוף, במכולות הודיות בארץ מוכרים תערובת קמח תוצרת הודו להכנת דוסה ביתית, שהיא מעין פנקייק אוורירי מקמח אורז הנפוץ מאוד בדרום הודו לצד הסמבר.
- שימו לב:
*מומלץ להשתמש בתבלין סמבר הודי אותו ניתן להשיג במכולות הודיות בארץ. אם אין לכם/ן, ניתן להחליפו בתבלין קארי איכותי
**תבלין הסמבר גורם לתבשיל לצאת במידת חריפות בינונית +
שלב 1:
מרכיבים:
3 ירקות שונים חתוכים לקוביות, לבחירה: גזר, פלפל, תפו"א, קישוא, חציל קטן, קולורבי, חצי כוס שעועית ירוקה
1 זרוע סלרי חתוך (אופציונאלי)
1 עגבנייה גדולה חתוכה לרבעים
1 כוס עדשים כתומות שטופות (חשוב להשתמש רק בכתומות כי הן מסמיכות את הרוטב)
5 כוסות מים רותחים
3 כפיות גדושות תבלין סמבר
1 כפית גדושה אבקת קארי
1.5 כפיות מלח
אופן ההכנה:
למזוג את המים הרותחים לסיר ולהוסיף את כל הירקות והעדשים
לכסות, להביא לרתיחה ולהוסיף את התבלינים
לבשל למשך 30-40 דקות
- קוביות פלפל, גזר, קישוא, עגבנייה וסלרי
- להרתיח את הירקות בסיר מכוסה
- לבשל 30-40 דקות עד שהירקות רכים לחלוטין וחלקם התפרקו לתוך התבשיל

שלב 2:
מרכיבים:
2 בצלים בינוניים חתוכים לקוביות
1.5 כפיות זרעי כמון
1.5 כפיות זרעי חרדל
1 מקל קינמון קטן
1 כפית גדושה שום כתוש
2 כפות שמן
כף עלי קארי מיובשים
1/3 חבילת כוסברה טרייה קצוצה
מעט מלח
אופן ההכנה:
1. לחמם 2 כפות שמן במחבת
2. להוסיף את זרעי הכמון, החרדל, עלי הקארי והקינמון ולטגן כמה שניות
3. להוסיף את הבצל ולערבב
4. להוסיף שום ומעט מלח
5. לטגן עד שהבצל משחים ונהיה מתקתק וכרמלי
6. כשתבשיל הירקות מוכן להעביר אותו לקערה, להוסיף את הבצל והתבלינים המטוגנים ואת הכוסברה הקצוצה ולערבב היטב
- הבצל והתבלינים השלמים. חשוב שהבצל יהיה מטוגן היטב ומקורמל
- הערבוב בין שני השלבים