מתכון לקיש טבעוני טעים עם קמח מלא ושמנת קשיו (ללא טופו)
מתאים לתבנית בגודל 28 ס"מ (בינונית-קטנה)
מרכיבים לבצק:
1 ורבע כוסות קמח מלא
1 כוס קמח לבן
1/3 כוס שמן זית
1/3 כוס מים רותחים
1/2 כפית מלח
1.5 כפית שטוחה אבקת אפייה
אופן הכנת הבצק:
ערבבו את המרכיבים היבשים בקערה
ערבבו בנפרד את השמן והמים
מזגו את התערובת הרטובה על היבשה ולושו לבצק אחיד
עטפו את הבצק בניילון נצמד והניחו במקרר למשך כ20-30 דקות
לאחר מכן שטחו על תבנית לשכבה דקה של פחות מחצי ס"מ והכניסו לפריזר לכ15 דקות. אפשר לשטח עם מערוך ואפשר לשטח באמצעות היד על התבנית
**לממהרות והממהרים- ניתן לשטח את הבצק על התבנית (עם המערוך או עם היד), ולהכניס למקפיא עד שהמלית מוכנה.
הרעיון כאן הוא שככל שהבצק יכנס יותר קר לתנור, הוא יהיה יותר פריך בסוף.
מרכיבים למלית:
פירה חלק מ-3 תפוחי אדמה בינוניים
1 בצל בינוני קצוץ
2 כרישה בינונית פרוסה לטבעות דקות (רק החלק הלבן)
4 שיני שום בינוניות מגוררות
3 כפות רוזמרין טרי או עשב תבלין אהוב אחר- תימין, זעטר טרי, אורגנו טרי
1 כפית אגוז מוסקט טרי מגורר
שמנת קשיו=1 כוס אגוזי קשיו טבעיים טחונים עם 1/2 כוס מים
מלח ופלפל לפי הטעם
לציפוי הקיש: פרוסות פלפל (יחסית עבות, כדי שלא ישרפו במהלך האפייה) (אפשר גם/או פטריות טריות)
אופן הכנת המלית:
חממו מעט שמן במחבת וטגנו את הרוזמרין כ-2 דקות
הוסיפו את הבצל והמשיכו לאדות
הוסיפו את טבעות הכרישה והמשיכו לאדות עד שהיא מתרככת קלות
הוסיפו אגוז מוסקט, מלח, פלפל ושום, ערבבו וכבו את האש
אחדו בין התערובת המאודה ופירה תפוחי האדמה
הוסיפו את שמנת הקשיו וערבבו היטב
בשלב זה אני ממליצה לטעום – ואם יש צורך להוסיף עוד מלח/פלפל
חממו תנור ל-180 מעלות
הרכבת הקיש:
הוציאו את התבנית מהפריזר
צקו מעל הבצק את המלית והדקו אותה באמצעות כף
צפו את הקיש

בדיעבד גיליתי שהפלפל הקלוי מוסיף המון לטעם- אז ממליצה לשים יותר ממה שאני שמתי. ושימו לב שחשוב להניח חתיכות עבות יחסית (כמו בתמונה) כדי שלא יאפו יתר על המידה בשהות הארוכה בתנור
ואפו כ-40-30 דקות (תלוי בעוצמת החום בתנור) עד שהציפוי והבצק משחימים
ובתיאבון!
שלום מורן.
האם קיש הוא במקביל לפאי?
קיש – רק לפשטידה
פאי – רק לעוגה.
מסקרן אותי ההבדל בין שני המושגים.
ברור שיש הבדל בין המרכיבים.
אשמח לתשובתך המלומדת.
היי מיכל, האמת היא שתשובתי בעניין זה איננה מלומדת, אני די מסתמכת על הכתוב כאן- http://www.tapuz.co.il/blog/net/viewentry.aspx?entryId=1835519
הסיבה שלפאי ברוקולי קראתי "פאי", כי הוא פשוט נראה ממש כמו עוגה, אבל למעשה לפי ההגדרה שלעיל הוא קיש.
למה מים רותחים?
כדי שיהיה עיבוד מהיר של הבצק (ערבוב והמסה של כל המרכיבים). לפי מה שנאמר לי זה תורם לפריכות הבצק
היי מורן
בארוחת יום שישי כיכבו שוב מתכונים מהאתר הנהדר שלך. . קיש הכרישה זכה להצלחה רבה בנוסף למתכונים מהאתר שכבר מוכרים לבני משפחתי . חלקנו לא טבעונים ואף לא צימחונים אבל זה לא מפריע לנו לאכול ולהתפעל ממתכונים כל כך מדויקים וטעימים.
היי רותי, תודה על הפידבק 🙂 שמחה מאוד לשמוע!
תודה מורן
הקיש ניראה טוב
אנסה בהזדמנות!
היי מורן, יש לי תבנית עגולה 24, האם להשתמש בכמויות המצוינות ואז הקיש יהיה גבוה ?
היי, אולי תורידי תפוח אדמה אחד, כדי שלא יצא גבוה מידי.
בכל מקרה אני לא חושבת שיש הבדל משמעותי בגודל בין תבנית 24 ל-28
פינגבק: קיש כרישה ותפוח אדמה | bobbigi123
היי מורן,
אז ניסיתי את המתכון שנראה מעולה ולצערי הבצק לא הלך בשום צורה. הכנתי אותו פעמיים והוא פשוט לא יצא אחיד. הוא יצא מתפורר ולא מתחבר והיה ממש קשה לנסות בכלל לשטח אותו על התבנית. יש לך רעיון למה עשיתי לא בסדר?
היי עמית, הבצק הזה באמת קצת קשה לשיטוח. ולגבי ההתפוררות – אם הוא מתפורר צריך להוסיף עוד קצת מים ולהמשיך ללוש
היי,
האם ניתן להחליף את השמנת קשיו בשמנת צמחית של אלפרו?
היי, לא ניסיתי אבל אני מניחה שכן
היי מורן! חושבת שאפשר להכין את המתכון כפשטידה? זאת אומרת בלי החלק של הבצק? בא לי לחסוך קצת קלוריות..
היי אורלי
היא צריכה "מסגרת", בלי הבצק לא יהיה מה שיחזיק אותה
היי מורן
עשיתי פעם אחת ויצא מצוין. חשבתי להחליף בפעם הבאה תפוח אדמה אחד בבטטה.
לדעתך זה מתאים?
תודה
היי
נראה לי מאוד מתאים!
הכנתי את הקיש פטריות והברוקולי, הבצק מעולה,הקישים נראים יפים וטעימים, מומלץ להכין.