את המתכון הזה המצאתי לקראת חג השבועות 2013. שקדתי עליו בתקווה למצוא את המתכון המושלם לפשטידה "חלבית" טבעונית ללא שמנת צמחית וללא שמנת סויה. חייבת להתוודות שעד שלא טעמתי אותה, הייתי מעט סקפטית. לא ממש האמנתי שבאמת אפשר להמציא פשטידה כל כך קרמית וחלבית ללא גרם של חלב או תחליפיו התעשייתיים. לשמחתי הרבה התבדתי! וזכיתי ליצור עוד מאכל שמראה באופן חד משמעי שיאפשר להכין אוכל חלבי מפנק ועשיר על בסיס הצומח. (לעוד מאכלים "חלביים" טבעוניים מפנקים הקליקו כאן)
אז קבלו בגאווה מתכון להכנת פשטידה טבעונית קרמית עשירה עם פטריות ועשבי תיבול, מעדן ארומטי מדהים לשבועות ולחיים הטובים בכלל!
מידות לתבנית בגודל בינוני-גדול
מרכיבים להכנת המלית
שמנת קשיו= 1.5 כוסות קשיו טבעי+1 כוס מים –לטחון בבלנדר או בבלנדר מוט עד לקבלת מרקם חלק
500 גרם פטריות פרוסות/קוביות (טריות או משומרות)
300 גרם טופו מרוסק בבלנדר מוט/רגיל עם: 3 כפות שמן קנולה, 2 כפיות מיץ לימון, חצי כוס מים (המרקם לא צריך לצאת חלק אך כן צריך להיות מרוסק לגמרי-ללא גושים)- תפקיד הטופו כאן הוא כפול: 1. להדביק את המרכיבים כתחליף לביצים 2. להגביר את הקרמיות של הפשטידה
1 בצל בינוני-קטן קצוץ
1 כפית בזיליקום מיובש
2 כפיות אורגנו מיובש
1 כפית גדושה שום כתוש
2 כפיות אבקת מרק פטריות (אופציונלי לחיזוק הטעמים)
1 כפית אגוז מוסקט טחון
10 עלי מרווה טריים קצוצים (אופציונלי)
3 כפות טימין טרי
2 כפות זעתר טרי
1 כף רוזמרין טרי
1 כף רוטב סויה
מלח ופלפל על פי הטעם
אופן הכנת המלית:
1. טגנו עלי מרווה קצוצים עד לפריכות
2. הוסיפו את הבצל וטגנו עם כפית מלח עד לשקיפות (המלח מוציא נוזלים מהבצל ומזרז את הטיגון)
3. הוסיפו שום, פטריות, ערבבו והוסיפו את התבלינים היבשים (ללא עשבי התיבול הטריים)
4. הוסיפו את שמנת הקשיו, ערבבו, הביאו לרתיחה וכבו את האש
5. הוסיפו את הטופו המרוסק
**אם בשלב זה המלית אינה מוצקה אלא מלאת נוזלים השאירו אותה על האש תוך ערבוב, על מנת לאדות את הנוזלים
6. הוסיפו את עשבי התיבול הטריים: 3 כפות טימין טרי, 2 כפות זעתר טרי, 1 כף רוזמרין טרי ו- 1 כף רוטב סויה וערבבו היטב
מרכיבים לבצק:
3 כוסות קמח תופח
רבע כוס+3 כפות: שמן קנולה/זית/קוקוס/אחר
1/2 כוס מים + 2 כפות מים
חצי כפית מלח
אופן ההכנה:
ללוש עד שמתקבל בצק חלק ולא דביק. אם אחרי כ-5 דקות של לישה, הבצק עדיין דביק, הוסיפו נגיעה של קמח (על פי הצורך) והמשיכו ללוש. אם הבצק יבש מידי הוסיפו נגיעה של שמן / מים. הניחו בצד ל-10 דקות
ההרכבה:
1. שמנו תבנית והדקו את מרבית הבצק לתחתית ולצדדים – השאירו חלק בצק קטן לכיסוי הפשטידה
3. רדדו את הבצק הנותר וכסו את המלית
5. אפו כ-20-25 דקות בתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות או עד שהבצק משחים
בתיאבון!!
ממליצה להגיש לצד סלט עשבי תיבול מרענן
שאלה.
כתבת כי לטופו יש תפקיד של הדבקה.
מאחר ואינני משתמשת עקרונית במוצרי טופו יש לך הצעה לתחליף לגביו, תחליף מדביק, ובאיזו כמות? (זרעי פשתן, פסיליום)
אשמח לשמוע את דעתך.
והאם הבצק הוא גם תחתי וגם עילי?
היי מיכל,
זרעי פשתן לא מומלצים כאן כי הטעם שלהם יהיה דומיננטי מידי לפשטידה הזאת, וגם המרקם הצמיגי כאן לא כ"כ מתאים. לגבי פסיליום- מעולם השתמשתי בו אז אין לי מושג. מה את עושה איתם? איך את משתמשת בהם?
את יכולה להשתמש בקמח במקום הטופו. הפשטידה תצא רכה יותר ופחות יציבה, אבל עדיין טעימה. לכמות הזאת של המצרכים תצטרכי די הרבה קמח, אני משערת שמדובר בכוס וחצי-שתי כוסות, אבל תצטרכי לבדוק את זה בזמן אמת: תוסיפי את הקמח לתערובת הסופית תוך כדי ערבוב, עד שתראי שהיא כולה מתחילה להתייצב. בנוסף- כשאת מוסיפה את שמנת הקשיו למחבת, תאדי אותה יותר זמן, עד למרקם מוצק.
יש לי פשטידת פסטה שהרכבתי עם קמח במקום טופו, והיא יצאה ממש טוב: https://hativonut.wordpress.com/%D7%A4%D7%A9%D7%98%D7%99%D7%93%D7%AA-%D7%A4%D7%A1%D7%98%D7%94-%D7%98%D7%91%D7%A2%D7%95%D7%A0%D7%99%D7%AA/
ולגבי הבצק- כן, וזה יוצא פשוט נפלא!
בהצלחה!
מורן שלום, ראשית אני מאוד מרוצה מהבלוג שלך ולומדת המון.
שאלה: האם ניתן להשתמש בקמח אחר לתחתית כמו קמח מלא ו כוסמין? תודה
היי אתי, תודה על הפידבק, שמחה להפיץ את המידע הטעים הזה 🙂 לדעתי אפשר להמיר את הבצק לקמחים אחרים. לגבי המרה לקמח מלא, יש בשוק היום קמח מלא תופח, וככל הנראה תצטרכי פשוט להוסיף יותר נוזלים: את זה תראי/תרגישי תוך כדי לישה. לגבי קמח כוסמין, נראה לי שראיתי איפשהו בפייסבוק מישהי שהמירה את הבצק הזה לכוסמין אבל לא זוכרת פרטים, אז תצטרכי לחקור באינטרנט את כמויות ההמרה.
בהצלחה 🙂
הי מורן
את חושבת שאפשר לעשות את הפשטידה בלי הבצק? האם צריך לשנות משהו במתכון?
היי ענת,
הפשטידה כפי שהיא תהיה בעלת מרקם קרמי מידי ללא הבצק, כלומר- הבצק תוחם אותה ונותן לה מסגרת "ממצקת". אני חושבת שאם תעשי אותה בלעדיו היא תהיה רכה מידי. אולי אם תורידי מכמות השמנת קשיו ותגדילי את כמות הטופו תקבלי מרקם יותר מוצק ואז תוכלי "להשתחרר" ממסגרת הבצק
אולי לשים קמח בבלילה…אלא אם הבעיה היא גלוטן ואז זה לא תופס…
היי
נראה טעים
באיזה שמן ניתן להחליף את שמן הקנולה?
תודה
היי ג'ודי, בהכנת קרם טופו- אפשר להשתמש גם בשמן סויה. כשאני עושה ממרח מטופו אני לא משתמשת בשמן זית כי הוא נותן מרקם קצת גרגירי, אבל במקרה הזה, היות והוא עובר אפייה, אז נראה לי שאין בעיה גם לשים שמן זית
מה לגבי שמן קוקוס?
לא ניסיתי, אבל נראה לי שזה יעבוד טוב!
נראה ממש טוב!:)
לכמה מנות זה מספיק? (פחות או יותר)
היי רפאל, עשיתי אותה בתבנית בינונית ודי עמוקה, הכמות מספיקה לכ-6 מנות (או קצת יותר, תלוי מה עוד מוגש ליד ומה גודל המנה שחותכים)
אוקיי תודה 🙂
ננסה את זה היום :))
היי, נראה מדהים!
יש אפשרות להחליף את הקמח בבצק לקמח מלא?
היי ענת, לא ניסיתי אבל נראה לי שאפשר, אני מניחה שצריך מעט יותר מים בבצק. אשמח לשמוע ממך איך יצא עם הקמח המלא, ומהן המידות בהן השתמשת כדי שאוכל לעדכן בבלוג 🙂
נראה מדהים. הבלוג שלך מעולה. תודה!!!
בשמחה באהבה 😃
היי מורן האם ישנה אפשרות להחליף את הקשיו במשהו אחר או לוותר עליו? אלרגיים לקשיו….
היי, אפשר לנסות שקדים או מקדמיה
נראה לי שיצא טעים מאוד, אך לא ניסיתי
ממליצה לעשות פשטידה קטנה ולבדוק…
תמי 9/05/15
איזה גודל בתבנית ואם זאת תבנית אליפסה ,אז מה האורך שלה ?
להגיב בבקשה
היי מדובר על תבנית אליפסה, אורך: 28 ס"מ
רוחב: 19 ס"מ
היי! המתכון נראה מהמם ואני רוצה להכין אותה למשפחה הקרניסטית והספקנית שלי לשבועות 🙂 יש לך הצעות איך אפשר לקשט את הבצק מלמעלה כדי שהיא תיראה חגיגית? בד"כ בפשטידת פטריות ללא בצק הייתי מסדרת פרוסות דקות של פטריות על הבלילה ויוצרת צורה יפה, אבל עם הבצק זה פחות ילך כי הן עלולות להישרף לדעתי.. אשמח לשמוע את דעתך 🙂
היי, זה מתכון מדהים ומאוד מומלץ, לשאלתך- אפשר לא לצפות בבצק, ואז לקשט כפי שאת נוהגת, למרות שגם עם הבצק השחום היא נראית מעוררת תיאבון 🙂
היי
תהיתי אם לא צריך להשהות את הבצק במקרר לפני הלישה כדי שיתייצב. אני חוששת שהוא יתפורר עם השיטוח
והרידוד כפי שקורה עם בצק פריך
תודה
יעל
היי יעל, במקרה של הבצק הזה אין צורך
הי.. הפשטידה יצאה מעולה.בעלי לא טבעוני והוא גם ממש נהנה ממנה. תודה רבה.