אמי היקרה והמוכשרת המציאה את המאפה המופלא הזה וגם את השם הגאוני שלו: סמוסק. המלית היא מלית של המאכל ההודי המפורסם סמוסה (משולש מטוגן ופריך ממולא פירה גס של תפוחי אדמה, אפונה ושלל תבלינים מעוררי תאבון) והציפוי הוא של סמבוסק, אשר חוסך מאיתנו את הטיגון העמוק ומאפשר להנות ממעדן טעים ופיקנטי שאינו נוטף שמן.
מרכיבים
למלית:
5 תפוחי אדמה בינוניים-גדולים מבושלים, מקולפים וחתוכים לקוביות קטנות
1 כוס אפונה ירוקה מופשרת במים רותחים
1 בצל גדול קצוץ
1 כפית זרעי כמון
חצי כפית זרעי חרדל
1 כפית כורכום
1 כפית שטוחה קארי איכותי
1 כפית גדושה שום כתוש
1.5 כפית תבלין צ'אנה מסלה
3 כפות רוטב סויה
חופן או שניים כוסברה טרייה קצוצה
מלח ופלפל על פי הטעם
לבצק:
4 כוסות קמח
1.5 כפיות סוכר
1.5 כפיות שמרים יבשים
2 כפות שמן סויה/קנולה/קוקוס
1 – 1ורבע כוס מים
2 כפיות שטוחות מלח
אופן ההכנה
בצק (דורש הכנה מוקדמת של כשעתיים)
1. לושו את כל המרכיבים עד שהבצק נהיה חלק וגמיש (התחילו עם 1 כוס מים ואם יש צורך הוסיפו עוד רבע כוס)
2. צרו כדור, הניחו אותו בקערה, כסו בניילון נצמד והמתינו שעה
3. לאחר שעה לושו שוב את הבצק, חלקו אותו ל-2 כדורים, כסו שוב בניילון נצמד והניחו בצד למשך כ40 דקות עד שעה. הנפח של הבצק יכפיל את עצמו
המלית:
1. חממו מעט שמן במחבת וטגנו את זרעי החרדל והכמון עד לפיצפוץ שלהם (כ- 10 שניות בחום בינוני-גבוהה)
2. הוסיפו את הבצל, השום ו- 1 כפית מלח וטגנו עד לשקיפות (המלח מוציא נוזלים מהבצל ומזרז את הטיגון)
3. הוסיפו את קוביות תפוחי האדמה המבושלים, את יתר התבלינים ואת רוטב הסויה וערבבו היטב
4. הוסיפו את האפונה וערבבו (בשלב זה תפוחי האדמה כבר הפכו למעין פירה מרוב הערבוב והחום. זה מעולה!)
5. כבו את האש, הוסיפו את הכוסברה הטרייה וערבבו
ההרכבה:
1. על נייר אפייה רדדו באמצעות מערוך חתיכה מהבצק (על פי גודל התבנית) לצורה מוארכת
2. סדרו נחש עבה של המלית כ2-3 ס"מ מהקצה הימני של הבצק:
3.כסו את הנחש עם החלק הרחב של הבצק (זה שנמצא משמאל למלית), לאחר מכן סגרו עליו את הבצק שמימין והדקו בניהם:
- הדקו את שני קצוות הבצק על ידי צביטות חזקות כדי שהחיבור יחזיק
4. הברישו מעל מעט שמן זית או שמן אחר ואפו בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות למשך כ-20 דקות או עד שהבצק משחים.
שלום, האם אפשר לוותר על קמח רגיל שהוא ריק ועם גלוטן לקמח ללא גלוטן ומלא? והאם יש תחליף לשמרים שהם באמת טבעוניים?כי למרות שזה נראה טוב זה מאד מאד לא בריא.
היי חנה, אין לי מענה לשאלותיך. לא ניסיתי. אם את מנסה, אשמח לשמוע ממך איך יצא ומה היו הכמויות.
לגבי הקמח, גם אני לא יכולה לענות, כיוון שאיני יודעת.
לגבי השמרים, אני לא מבינה מה לא טבעוני בהם. השמרים הם נבגים של פטריות חד תאיות, כלומר אינם בעלי-חיים, לכן הם יותר מאשר בטוחים לשימוש בקרב טבעונים. ישנן שיטות תזונה שמוציאות את השמרים, כמו שיטות ניקוי למיניהן, או אצל אנשים שחולים בקנדידה. במתכון טבעוני לא יהיו מרכיבים מהחי, אבל צמחים ופטריות מותרים.
שלום רב לך הייתי מעונינת לדעת מה זה הצאנה מסאלה או שאפשר להשתמש בגרם מסאלה תודה רבה מזל כהן
מזל שלום,
בהחלט אפשר במתכון זה להמיר את הצ'אנה מסלה בגאראם מסלה.
צ'אנה מסלה היא תערובת התבלינים ההודית המשובחת ביותר לטעמי, היא מיועדת במקור לתבשיל חומוס הודי (יש את המתכון כאן בבלוג, תחת הקטגוריה "הודי ואסיאתי"). אני עושה בה שימוש גם בהקשרים אחרים. ניתן לקנות אותה בחנויות תבלינים הודיות בארץ, והיא מגיעה במארז קרטון סגור שנראה כך: http://indobazaar.com/images/mdh_chana_masala.jpg
היי מורן
תודה רבה על התגובה בחזרה יצא ממש טוב אני פשוט גרה באוסטרליה ואת התבלין הזה אין להשיג פה וכשר כמובן
אני יבקש מאמי לשלוח לי תודה מראש יצא מדהים
שמחה לשמוע 🙂
היי מורן
האם לדעתך אפר להקפיא?
תודה
גיל
בטח, אין שום בעיה
לא הבנתי האם צריך לבשל את תפוחי האדמה לפני הכנסתם לטיגון עם התבלינים? או לשים קוביות של תפוח אדמה לא מבושל?
היי, צריך לשים את תפוחי האדמה אחרי שהם כבר מבושלים וחתוכים לקוביות
את מחזירה אותי להודו.. תודה רבה רבה רבה! יש לך בלוג משגע! 🙂
איזה כיף לשמוע ותודה על המחמאה!!
היי מורן שאלה אפשר במקום קמח רגיל להשתמש בקמח קוסמין ?
היי, לצערי אין לי תשובה. מעולם לא השתמשתי בקמח כוסמין